Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

Συνταγές

    ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

    ΠΑΣΤΙΤΣΑΔΑ

    Υλικά

    • 1-1/2 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες (χτένι από σπάλα, ελιά ή μπούτι)
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. βούτυρο Κερκύρας η φυτίνη
    • 3 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
    • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας, πάστα
    • 1 κ.γ. ζάχαρη
    • 1-1/2 φλ. κόκκινο κρασί
    • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
    • 2 πακέτα χοντρά μακαρόνια με τρύπα (παστίτσιου)
    • αλάτι, φρεσκοκομμένο πιπέρι
    • κεφαλοτύρι τριμμένο, μυζήθρα ξερή ή τρίματα φέτας

    Μείγμα μπαχαρικών

    • 2 πρέζες κανέλα τριμμένη
    • 2 πρέζες γαρίφαλο τριμμένο
    • 2 πρέζες μοσχοκάρυδο τριμμένο
    • 2 πρέζες μπαχάρι

    Εκτέλεση

    Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ροδίζουμε λίγα - λίγα τα κομμάτια κρέατος για λίγα λεπτά. Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄. Ξαναβάζουμε το κρέας και πασπαλίζουμε με το μείγμα μπαχαρικών Αφήνουμε 1΄-2΄ να βγάλουν το άρωμά τους. Προσθέτουμε τον πελτέ και τρίβουμε καλά με κουτάλα να ψηθεί για 2' και να μυρίσει έντονα η ντομάτα. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο. Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα. Αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπάσει τα υλικά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε την παστιτσάδα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 1 ώρα και 45΄ με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα . Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε. Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Τα στραγγίζουμε και περιχύνουμε με λίγο ωμό ελαιόλαδο. Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα. Περιχύνουμε με σάλτσα παστιτσάδας και ανακατεύουμε. Τέλος προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια κρέας. Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί η τρίματα φέτας.

    Extra tips Επιτυχίας

    Καλό ρόδισμα στο κρέας. Πριν ροδίσουμε οποιοδήποτε κομμάτι κρέατος το ταμπονάρουμε καλά με απορροφητικό χαρτί. Αφήνουμε το κρέας για τουλάχιστον 30’ στον πάγκο της κουζίνας για να έχει θερμοκρασία δωματίου. Αν αποψύξουμε κατεψυγμένο κρέας και το μαγειρέψουμε απαγορεύεται να το ξανά καταψύξουμε. 

    Για να απολαύσετε μια πίτα Κιχί, με φέτα και σπανάκι, της Alfa, δεν χρειάζεται να κάνετε πολλά. Απλά, προθερμαίνετε το φούρνο στους 190° C, παίρνετε την πίτα σας, αφαιρείτε το καπάκι και τη βάζετε, μαζί με το ταψάκι της στο φούρνο για 40 λεπτά. Κι έτσι, ψήνεται τέλεια, πανεύκολα και υγιεινά, πάνω-κάτω, χωρίς να χρειαστεί να λερώσετε άλλο ταψί.

    Πρόγραμμα