Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ»

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΚΡΟΥΣΤΑΣ «ΠΟΛΙΤΙΚΟ»

Υλικά

  • μερίδες: 30
  • χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
  • χρόνος ψησίματος: 90 λεπτά
  • 30 φύλλα κρούστας «πολίτικο» της Alfa (3 συσκευασίες)
  • 200 γραμ. βούτυρο αιγοπρόβιο ή φυτίνη
  • 500 γραμ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα ωμή, αλεσμένη

ΣΙΡΟΠΙ

  • 600 γραμ. ζάχαρη
  • 500 γραμ. νερό
  • λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

Αλέθουμε τα φιστίκια στο μπλέντερ με λίγη ζάχαρη, να γίνουν πούδρα. Με βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου, αλείφουμε πολύ καλά ένα ταψί ρηχό για μπακλαβά 40×27×5 εκ. Απλώνουμε 15 φύλλα πολίτικα, το ένα πάνω στο άλλο, στο βουτυρωμένο ταψί. Πεταχτά, ραντίζουμε με λιωμένο βούτυρο ανάμεσα στα φύλλα. Πασπαλίζουμε σε μια στρώση όλο το αλεσμένο φιστίκι και στρώνουμε τα υπόλοιπα φύλλα, ένα ένα, ραντίζοντάς τα πεταχτά με λίγο βούτυρο. Με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις άκρες που εξέχουν. Χαράζουμε τον μπακλαβά με κοφτερό μαχαίρι σε κομμάτια και περιχύνουμε την επιφάνεια με το λιωμένο, χλιαρό βούτυρο. Ανακινούμε το ταψί να πάει παντού το βούτυρο. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 150° C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 1 ώρα και 30 ’, μέχρι ο μπακλαβάς να ροδίσει καλά μέχρι μέσα. Αν δεν ψηθεί καλά, θα υγροποιηθεί το φύλλο και δεν θα μείνει τραγανό. Για να σιγουρευτώ ότι ψήθηκε καλά, ανασηκώνω τις γωνίες με τη λάμα του μαχαιριού. Πρέπει να έχει ρόδινο χρώμα μέχρι κάτω. Όλα τα φύλλα να έχουν χρυσορόδινο χρώμα.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να παίρνει βράση. Αν συνεχίσουμε το ανακάτεμα μετά το βράσιμο θα κρυσταλλιάσει το σιρόπι. Βράζουμε για 3΄. Τέλος, προσθέτουμε το χυμό. Περιχύνουμε λίγο λίγο τον καυτό μπακλαβά με το καυτό σιρόπι. Μην σας τρομάζει που θα αφρίσει το σιρόπι, είναι γιατί ο καυτός μπακλαβάς ρουφάει αμέσως τα υγρά. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και να ρουφήξει. Δεν βάζουμε τον μπακλαβά στο ψυγείο γιατί θα χάσει την τραγανή υφή του.

ΕXTRA TIPS ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
Παγώνουμε τον ωμό μπακλαβά στο ψυγείο για λίγη ώρα, ώστε να παγώσει το βούτυρο, και έπειτα τον κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, για να μην χαλάσει το σχήμα του.

Πρόγραμμα