Άρχισε να πληκτρολογείς οτιδήποτε

Συνταγές

    ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

    ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ ΜΕ ΓΑΡΙΔΕΣ

    Υλικά

    • 500 γρ. γαρίδες
    • 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο MISKO
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ALTIS / SOLON / ELANTHI
    • 1 καρότο
    • 1 κολοκύθι
    • 1/2 σελινόριζα
    • 1 φινόκιο
    • 1 κρεμμύδι
    • 2 πρέζες σκόρδο αποξηραμένο
    • 1/2 φλ. λευκό κρασί
    • 1 συσκευασία ψιλοκομμένες ντομάτες
    • Λίγος μαϊντανός
    • Αλάτι - πιπέρι

    ΓΙΑ ΤΗ BISQUE ΓΑΡΙΔΑΣ:

    • Τα κεφάλια από τις γαρίδες
    • 1/4 φλ. ελαιόλαδο ALTIS / SOLON / ELANTHI
    • 1 κρεμμύδι
    • 1 καρότο
    • 1 κλωνάρι σέλερι
    • 1 ΚΣ πελτέ ντομάτας
    • 2-3 κλωνάρια μαϊντανό
    • λίγους κόκκους πιπέρι
    • 1 φλ. λευκό ξηρό κρασί

    Εκτέλεση

    Καθαρίζουμε τις γαρίδες και κρατάμε τα κεφάλια. Αφαιρούμε το έντερο της γαρίδας από τη ράχη. Ψιλοκόβουμε σε μικρά καρέ όλα τα λαχανικά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα λαχανικά. Προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε για 2' να αλλάξουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το κρασί και να κρατήσουμε μόνο το άρωμα του. Αφαιρούμε τις γαρίδες και τις διατηρούμε ζεστές και σκεπασμένες. Προσθέτουμε το κριθαράκι και την ζεστή bisque γαρίδας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 10'. Προς το τέλος του βρασμού αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το αποξηραμένο σκόρδο. Ξαναβάζουμε τις γαρίδες με τα ζουμιά τους στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε τακτικά το γιουβέτσι. Τέλος πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό και σερβίρουμε αμέσως. Αν βράζουμε σε δυνατή φωτιά εξατμίζονται τα υγρά οπότε ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο ζεστό νερό ή ζωμό για να βράσει σωστά το ζυμαρικό. Όταν θα σερβίρουμε το κριθαράκι θα πρέπει να έχει αρκετή υγρασία γιατί όσο μένει ρουφάει τα υγρά του και στεγνώνει Βisque Ζεσταίνουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κεφάλια γαρίδας. Τα αφήνουμε να ψηθούν πολύ καλά ανακατεύοντας για 7'-8'. Χοντροκόβουμε τα λαχανικά. Τα σοτάρουμε με τα κεφάλια γαρίδας για 5'-6' σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τον πελτέ. Τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας να ψηθεί για 1'-2'. Σβήνουμε με το κρασί. Ντεγκλασάρουμε ανακατεύοντας τα υλικά. Αφήνουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ. Προσθέτουμε το νερό, τα κλωνάρια μαϊντανό και το πιπέρι και χαμηλώνουμε την φωτιά. Σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 30'. Σουρώνουμε την bisque σε ψιλή σήτα πιέζοντας με κουτάλα τα υλικά ώστε να πάρουμε όσο περισσότερο ζωμό μπορούμε. Πετάμε τα πολτοποιημένα υλικά. Χρησιμοποιούμε την bisque σαν ζωμό ή σαν βάση για σούπες, σάλτσες και ριζότο. Διατηρείται 2 ημέρες στο ψυγείο.

    Πρόγραμμα